HomeNieuwsStap je Fit!

Stap je Fit!

Scholieren stappen zich fit

Op maandag 27 maart start de actie “Stap je Fit!”. Alle leerlingen uit groep 5 en 6 van de basisscholen in Uithoorn en De Kwakel krijgen een horloge met stappenteller. Zij gaan gedurende een week zoveel mogelijk stappen zetten. Stap je Fit! wordt georganiseerd door een sportteam van buurtsportcoaches en gymleerkrachten van de scholen in de gemeente. In het team zit ook Nick Braakman, JOGG-regisseur bij Uithoorn voor Elkaar. “JOGG maakt zich sterk voor een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. We helpen gezondheid en beweging in te slijpen in het dagelijkse leven van jongeren. Bijvoorbeeld door beweegprogramma’s op scholen te organiseren en kinderen water te laten drinken in plaats van zoete drankjes.”

Nick en zijn collega’s merkten dat het beweegniveau van scholieren in de afgelopen coronaperiode flink terugviel. “Een maat voor gezond bewegen is de Beweegnorm: 1 uur per dag sporten of matig intensief bewegen. Normaal beweegt 89% van de kinderen voldoende door sport en spel in hun vrije tijd, of door lopend of fietsend naar school te gaan. Maar in de coronaperiode haalde nog maar 17% van de kinderen de Beweegnorm. We moeten de kinderen dus letterlijk weer in beweging krijgen!”

Het sportteam ontwikkelde 5 opdrachten voor de Stap je Fit!-week, die de gymleraren van alle 9 lagere scholen in de gemeente met hun leerlingen gaan uitvoeren. Nick verklapt: “We hebben bijvoorbeeld een energizer van een paar minuten om de dag mee te beginnen. Maar we laten de kinderen ook uitzoeken waar ze als klas willen uitkomen met de stappen die ze in de week zetten. Dat kan Milaan zijn, of naar Berlijn en terug! We vragen ze ook om buiten schooltijd extra stappen te zetten, bijvoorbeeld met hun ouders, opa en oma, of met vriendjes en vriendinnetjes.”

De scholen zijn enthousiast over de Stap je Fit!-week. Sommige willen in de week ook aan de slag met hun andere klassen. “En wijzelf gebruiken we de week ook breder,” legt Nick uit. “In groep 3 en 4 worden DrinkWater!-bidons uitgedeeld om de kinderen op school -en thuis- water als dorstlesser te laten pakken. Daarvoor halen we onze oude mascotte Druppie weer van stal. Die hielp 9 jaar geleden toen De Kajuit begon met hun schoolbeleid ‘op school drinken we uit deze bidons’. Deze traditie frissen we weer op.”

Op 3 april, aan het eind van de Stap je Fit!-week, telt het sportteam alle stappen op en kijkt welke afstand elke klas heeft afgelegd. “Het is geen wedstrijd,” benadrukt hij, “maar wel een sportieve uitdaging. We merken dat de gymleraren onderling wel willen laten zien dat hun school de sportiefste is!”