HomeNieuwsKinderconferentie 2023

Kinderconferentie 2023

Op dinsdag 21 maart 2023 heeft de Kinderconferentie in de raadzaal van het gemeentehuis plaatsgevonden. Hope, groep 6 van basisschool De Kwikstaart, startte de conferentie met een korte speech en gaf daarna het woord aan de burgemeester van Uithoorn. Om de opening officieel te maken luidde de burgemeester samen met Sara, groep 8 van De Vuurvogel, en Xavi, groep 8 van De Kwikstaart de bel.

Tijdens de Kinderconferentie zijn meer dan 100 leerlingen van alle scholen in Uithoorn bij elkaar gekomen om met elkaar, tijdens diverse workshops, in gesprek te gaan over het eerder opgestelde Kindermanifest.

De onderwerpen die centraal staan, hebben zij verder uitgediept. Vragen die aan de orde kwamen:

  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat speeltuinen niet meer worden vervuild met hondenpoep?
  • Hoe kunnen we zorgen dat speeltuinen ook voor oudere kinderen uitdagend zijn?
  • Hoe dragen we zorg voor de verkeersveiligheid?
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er voor ieder kind dat naar het VO gaat een fiets beschikbaar is?
  • Welke ideeën zijn er om gezond eten goedkoper te maken?
  • Wat kunnen we doen voor het milieu en het klimaat?

De hele middag was het Kinderpersbureau actief bezig met het stellen van vragen aan leerlingen, organisatoren en aan de wethouder en burgemeester.

Tijdens de pauze hebben de leerlingen genoten van een lekker taartje en een aantal leerlingen heeft nog met de wethouder José de Robles kunnen spreken.

Nadat de tweede ronde workshops eindigde, kwam iedereen weer bij elkaar in de raadzaal en sloot de wethouder af met een woordje en de onthulling van een tijdscapsule.

Alle leerlingen hadden een actieve rol en deden enthousiast mee. Dit was erg mooi om te zien. Er zijn heel veel goede oplossingen bedacht. Deze worden door de Kindercommissie uitgewerkt en zullen door hen aan de raadsleden in het gemeentehuis gepresenteerd worden.

We kunnen dus terugkijken op een hele fijne en leerzame conferentie!