HomeNieuwsKindercommissie weer bijeen

Kindercommissie weer bijeen

Op dinsdag 27 september kwam de Kindercommissie voor het eerst dit schooljaar weer bijeen voor overleg. Met nieuwe kinderen; veel kinderen die vorig jaar in groep 8 zaten, hebben de basisschool, en dus de Kindercommissie verlaten. Hoewel de Kindercommissie nog niet helemaal compleet was, oefenden de nieuwe leden onder leiding van meester Marco Bragonje alvast met de taken die zij komend jaar gaan uitvoeren.

Gedragsregels

Eerst deden de kinderen een kennismakingsrondje om elkaar beter te leren kennen. En ze stelden met gespreksleider Marco een paar gedragsregels op om goed te kunnen samenwerken. De belangrijkste regels: als iemand praat, zijn de anderen stil; laat elkaar uitpraten. Je hebt respect voor elkaar; je mag niet schelden, ook als je het niet met iemands mening eens bent. En een belangrijke regel: durf vragen te stellen. Lees hier het volledige bericht

Twee groepen

Daarna gingen de kinderen in twee groepen uit elkaar. De ene groep ging aan de slag met onderwerpen uit het Kindermanifest. In die groep zaten Hope en Xavi (De Kwikstaart), Nora (De Kajuit) en Finn (Het Duet), Maud en Yazea (De Springschans) en Lieke (’t Startnest). Lieke zat ook al in de vorige Kindercommissie. In de andere groep zaten Demy, Raqueylee (De Kwikstaart), Bisam en Nicole (De Vuurvogel), en Yorrel, Anne, Selam en Rafi (Het Duet). Zij hadden zich opgegeven voor de Kinderpersdienst. Want het is belangrijk dat alles wordt opgeschreven voor de kinderen die er niet bij zijn.

Persconferentie

De Kinderpersdienst had vragen bedacht voor de persconferentie. Bisan: “Waarom moet iedereen eigenlijk gezond eten? De Kindercommissie was het erover eens dat je mensen niet moet dwingen. Maar dat je het mogelijk moet maken voor de mensen die het wel willen. Demy vroeg: ”Waarom zijn er geen speelplekken voor oudere kinderen? Lieke wist het antwoord: “Die zijn er al, maar ze worden kapotgemaakt. De gemeente moet zorgen voor plekken die meer geschikt zijn voor oudere kinderen. Bijvoorbeeld muurtjes waar ze op kunnen zitten en waar ze graffititekeningen op mogen maken.”
Yorrel wilde weten: “Wat zou jij veranderen als je een dag de baas was in Uithoorn? Lieke en Yazea zouden gezond eten goedkoop maken. Nora zou ervoor zorgen dat alle mensen, ook de gemeenteraad en de burgemeester, aandacht had voor plastic op straat en in het milieu.
Raquelee had als laatste ook een goede vraag: “Waarom kun je niet buiten les krijgen, in de natuur en het milieu?” Hope van de Kindercommissie vond dat je dat eigenlijk gewoon kan vragen aan de directeur van je eigen school. “Bijvoorbeeld of je op stap mag met een boswachter. Of met Meester Marco!”

Toen was de eerste bijeenkomst voorbij. De kinderen werden weer opgehaald door hun ouders en leerkrachten. De volgende keer vergaderen ze verder. Dan zijn de kinderen van De Toermalijn en De Zon er ook bij. Ze gaan het dan hebben over de Kinderconferentie voor alle scholen, die volgend jaar februari wordt gehouden.